Perec...a gyerekek kedvence, sok gond nincs vele, mégis különlegesebb mint egy pogácsa.
Hozzávalók: (16 darabhoz)
0,5 kg liszt
0,25 dl tej
2 dkg élesztő
1 tk Só
1 ek cukor
1 dl olaj
Tetejére:
1 tojás
Sós mázhoz:
1 ek só
2 ek liszt
+annyi víz hogy sűrű, de folyós masszát kapjunk.
Az élesztőt felfuttatjuk langyos cukros tejben, közben pedig összekeverjük a lisztet és a sót. Lassan belecsurgatjuk az olajat, majd az élesztős tejjel összedagasztjuk.
Duplájára kelesztjük, majd 16 gombócot formálunk belőle és hosszú rudakká sodorjuk.
Közepe felé hajtjuk a rudacskánk két szélét, majd pereccé formáljuk.
15 percig pihentetjük, majd megkenjük tojással és 180 fokos sütőbe tesszük. Amikor már halvány színe van, rácsorgatjuk a sós-lisztes mázat és készre sütjük.