Eperszezon

2018. május 06. - Falatka Műhely
Leszögezném először is, hogy van néhány tévhit amit el kell oszlatnunk...
Például, a lekvárt sokáig kell főzni...
- ez a szilvalekvárnál igaz, de az eperlekvárt forrástól kezdve 5 perc.
Vagy, hogy sok cukor kell bele...na ez attól függ mennyire édes a gyümölcs.
És a “kedvencem"...“tartósítószer kell bele" Hát az nem kell.
Na de íme a recept. Készítsd el,aztán söpörd be a sok-sok dicséretet.

5 kg eper (ez tisztított mennyiség)
1,5 kg cukor
2 ek citromlé

A megtisztított eperre ráfacsarom a citrom levét, és összekeverem.
Beleteszem egy nagy fazékba és rászórom a cukrot. Összeforgatom.
Pihentetem kb 15 percig, majd közepes fokozatra állítom a tűzhely hőmérsékletét.
Amikor kezd levet ereszteni az eper akkor átkavarom, picit határozottabb mozdulatokkal. Az eper picit kezd pépessé válni, akkor jól dolgoztunk. Ha felforr, és zubog akkor még 5 perc és kész.
Tiszta üvegekbe töltjük őket, majd a tetejüket rácsavarva fejreállítjuk az üvegeket 10 percre. Majd vissza, és jól bebugyoláljuk őket (pléd, terítő) és így hagyjuk kihűlni. Ez kb 1 nap...utána mehetnek a kamrapolcra.
Lehet, hogy még picit folyósak forrón, de ahogyan hűl, úgy besűrűsödik.

A bejegyzés trackback címe:

https://falatkamuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr7213895896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.