Ünnepi kenyér

2018. augusztus 20. - Falatka Műhely

Augusztus 20.
Nemzeti ünnepünk. Államalapítás ünnepe, Szent István szenté avatását, valamint az aratás végét is ma ünnepeljük.
Az aratás végét, amit az új búza is jelképez. És ha már új búza, akkor aratóünnep. Az új búzából készült kenyeret felszentelik, szeletelik és szétosztják darabjait.
A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér azt jelképezi,hogy az élet és a haza összekapcsolódik.

Fehér kenyér:

Hozzávalók:

20 dkg kovász
50 dkg liszt
1 dkg élesztő
2 tk só (csapott)
2 ek burgonyapehely
2 ek olaj
2.7 dl víz

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, egynemű tésztát gyúrunk belőle. Egy órán át kelni hagyjuk. Ezután megformázzuk, sütőtálba rakjuk és duplájára kelesztjük.
Éles pengével 2-3 helyen bemetszést teszünk a tésztán, és harmadjára is kelni hagyjuk körülbelül 20 percig, hogy a vágások megnyíljanak.
A sütőtál tetejét vízzel bepermetezzük, lefedjük a tésztánkat és 230 fokos sütőben 50 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből, levesszük a tál tetejét, és megspricceljük vízzel a kenyerünket, ettől lesz finom ropogós a héja.

A bejegyzés trackback címe:

https://falatkamuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr6514191603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.