Egy igazi magyar paraszti ételt hoztam ma nektek, ami napjainkra “hagyományos minőségi termékké” nőtte ki magát.
Titka a hajtogatásban rejlik, amihez pici türelem kell, de cserébe mennyei falatokkal kápráztatod el a családod.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 tk. só
- 3-4 ek. bor
- 12 dkg margarin
- 2 dl. tejföl
- 1 tk. cukor
- 1 tojás
- 40 dkg darált tepertő+bors
- Tetejére 1 db tojás
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a tepertő és a bors kivételével tésztát dagasztunk belőle. Bő fél órát kelesztjük, és kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk.
Ekkor meghintjük a tepertő felével, két oldalát visszahajtjuk középre . Ezt is meghintjük tepertővel, erre szórunk pici borsot is és behajtjuk a két szélénél a tésztát ugyancsak középre, majd az is félbe.
Igy pihentetjük még fél órát.
Újra 2 cm-es re nyújtjuk és bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. Tojással lekenjük.
170 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.