Egy igazi karácsonyi desszertet hoztam Nektek, a bejglit. Nincs karácsony enélkül a süti nélkül.
Úgy tartják , hogy a diós bejglit a rontás ellen kell enni, a mák pedig a bőséget hoz a házhoz.
“Ő“ az igazi mumus a háziasszonyok körében, mert sokszor kireped a tészta sütés közben, így van aki hozzá sem kezd az elkészítéshez.
Ez egy tuti recept... nem reped ki, csak tartsátok be a leírást!
Hozzávalók 6 rúd bejglihez
- 90 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 12.5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 1 kk sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 1 kk só
- 1 dl hideg habtejszín
- 2 dl hideg víz + 2 ek langyos víz
- + 1 tojás a lekenéshez (először a sárgájával, aztán a fehérjével kenjük le)
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez:
- 70 dkg mák vagy dió
- 50 dkg kristálycukor
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 0.5 L víz
- 10 dkg mazsola,
- őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja
- Pici reszelt narancs héj
Először a langyos vízben elkeverjük az élesztőt és picit felfuttatjuk. Közben a többi hozzávalót összekeverjük. Végül belekeverjük az élesztőt is.
A tésztát és a tölteléket 6 egyenlő részre osztjuk.
A tésztákat egyesével kb. fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel (1/6 részével). Széleit kb. 1-2 cm -re behajtjuk, majd feltekerjük.
Tepsibe tesszük és lekenjük tojás sárgájával. Kb. 2 órára hideg helyre tesszük, majd a tojás fehérjével is lekenjük.
Ismét pihentetjük 2 órát, majd megszurkáljuk a tetejüket és mehetnek a sütőbe 170 fokra. Kb 45 perc alatt sülnek szép márványosra.