Tepertős pogácsa

2019. október 06. - Falatka Műhely
Egy igazi magyar paraszti ételt hoztam ma nektek, ami napjainkra “hagyományos minőségi termékké” nőtte ki magát.
Titka a hajtogatásban rejlik, amihez pici türelem kell, de cserébe mennyei falatokkal kápráztatod el a családod.
Íme a recept:

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tk. só
  • 3-4 ek. bor
  • 12 dkg margarin
  • 2 dl. tejföl
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 40 dkg darált tepertő+bors
  • Tetejére 1 db tojás
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a tepertő és a bors kivételével tésztát dagasztunk belőle. Bő fél órát kelesztjük, és kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk.
Ekkor meghintjük a tepertő felével, két oldalát visszahajtjuk középre . Ezt is meghintjük tepertővel, erre szórunk pici borsot is és behajtjuk a két szélénél a tésztát ugyancsak középre, majd az is félbe.
Igy pihentetjük még fél órát.
Újra 2 cm-es re nyújtjuk és bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. Tojással lekenjük.
170 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.

Epres túrótorta

Ó nem...nyugi! Nem sütünk...csak összedobáljuk gyorsan ezt a fincsi tortácskát, tényleg gyorsan! 15 perc és kész. Csak a hűtést nem tudjuk felgyorsítani, annak kell 2 óra. Én este megcsináltam, hogy ma ebéd után legyen egy kis nasi (bár el kellett hessegetnem a családot a hűtőtől, mert azt mondták hogy ők kikanalazzák inkább, minthogy várjanak).

Hozzávalók:
30 dkg babapiskóta
0,5 dl tej
50 dkg túró
0,5 l habtejszín
1 zselatin (express)
20 dkg cukor
30 dkg eper (felvágva)
1 cs vaníliacukor
fél citrom reszelt héja

A babapiskótát egy pillanatra tejbe megmártjuk és kirakjuk a 26 cm-es tortaforma alját vele.
A túrót a cukorral, vaníliával, citromhéjjal összekeverjük és a felvert tejszínt is hozzáadjuk. Ebbe a masszába keverjük a zselatint.
A felét rákenjük a piskótánkra, majd ráhalmozzuk az epret és annak tetejére pedig a maradék babapiskótát rátördeljük (ezt már nem áztatjuk tejbe).
A túrós massza másik felével betakarjuk, elsimítjuk rajta és hűtőbe tesszük.

Vaniliás kekszek húsvétra

Gyorsan elkészíthető finomság. “Gyerek-kezek “ imádják csinálni, és egy kávé vagy tea mellé is nagyon jó ropogtatni való.
Kellemes Ünnepeket kívánok!

Hozzávalók:
35 dkg liszt
2 tojás
2 vanília cukor
pici reszelt citromhéj
csipet só
13 dkg vaj
15 dkg porcukor


A hozzávalókat egy gombóccá összegyúrjuk, majd kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk és tetszőleges alakúra szaggatjuk (körülbelül 50 db lesz belőle ha a kiszúróformáid 3-4 centisek).
170 fokon sütjük 8-10 percig.

Sütés nélküli oroszkrém torta

Azért, hogy a Húsvét ne az őrületről szóljon, egy egyszerű, finom és nagyon mutatós tortát hoztam nektek.

Hozzávalók:
A torta alaphoz:
35-40 dkg babapiskóta
1 dl tej
2 ek. rum aroma

A tortakrémhez:
2 cs. főzős vanília puding, 6 dl. tejben megfőzve, 6 ek. cukorral.
10 dkg margarin
4 dl tejszín habbá verve
1 habfixáló
10 dkg mazsola 1 dl rum aromás vízbe áztatva (kb. 2 ek. rum aroma kell a vízhez)

Tetejére
tejszínhab
olvasztott csoki
meggy

Először a mazsolát beáztatjuk a rum-aromás vízbe, hogy megpuhuljon. Azután a pudingot megfőzzük és picit félretesszük hűlni. Addig a tejszínt kemény habbá verjük és belekeverjük a habfixálót.
A langyos pudinghoz hozzáadjuk a margarint, majd a tejszínhabot és a rum-aromát is. A mazsolát leszűrjük és a vaníliás-tejszínes krémhez adjuk.
Összeállítjuk a tortánkat.
1 db 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába beleteszünk sütőpapírt, majd a tejet a rum aromával összekeverjük és egy pillanatra (egyesével) megmártjuk a babapiskótákat, amit a tepsibe teszünk. A fele krémet ráhalmozzuk és jöhet a következő babapiskóta réteg (ugyanúgy tejbe mártva).
Végül a maradék krémet a piskóta tetejére tesszük. Fóliával lefedjük és mehet a hűtőbe 4-5 órára, de jobb ha egy egész éjszakára.
Másnap leszedjük róla a formát és tejszínhabbal, csokival , gyümölccsel díszítjük.

Elefánt könnycsepp

Elefánt könnycsepp...Ti milyen néven ismeritek ezt a sütit??


Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 ek porcukor
2 ek liszt (igen, csak ennyi)
4 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek olaj
(nem, nem kell bele sütőpor)

A tojásokat egészben a cukorral habosra keverjük majd belecsorgatjuk az olajat és apránként a lisztet és a kakaóport is.
Egy 38x28 cm -es tepsibe sütőpapírt teszünk, és belesimítjuk a tésztát, majd megsütjük.
Ha elkészült akkor óvatosan kettéhajtjuk úgy, hogy egy nyújtófát a közepébe teszünk (ott lesz a banán helye).
Elkészítjük a krémet.
Krém:
1 margarin
20 dkg cukor
6 dl tej
1 vanilia pudingpor (főzős)
3 ek liszt
3 ek darált dió

A cukrot és a margarint elkeverjük és félretesszük.
A tejben megfőzzük a pudingot és belekeverjük a lisztet is. Amikor ez meghűlt belekeverjük a diót is és a cukros margarint is. Ezzel a krém kész is.
Összeállítjuk a sütit.
A piskótát széthajtjuk és rásimítjuk a krém felét. A közepére (oda ahol a nyújtófa volt) beletesszük a banánokat (2 nagyobb) majd visszahajtjuk a piskótát. A maradék krémet rákenjük és pár órára hideg helyre tesszük.

Citrusos- fokhagymás pisztráng

Szeretitek a halat? Ebből a néhány hozzávalóból remek ebédet készíthettek!


Hozzávalók:
(személyenként)

1 pisztráng
3-4 gerezd fokhagyma
5 szelet citrom
1 ág rozmaring

bors
olivaolaj

A halat megmossuk, besózzuk, borsozzuk és beirdaljuk 5-6 helyen. Ezekbe a kis résekbe beleteszünk fokhagymaszeleteket.
A hal hasába rakjuk a rozmaringot, 2 szelet citromot és a maradék fokhagymát.A hal tetejére 3 szelet citrom kerül.
Egy sütőpapírt olivaolajjal meglocsolunk és belecsomagoljuk a halat. 180 fokon 1 óra alatt megsütjük.

Ferdinánd tekercs

Egy nagyon régi szakácskönyvben találtam ezt a finom kalács receptet.
Aztán ahogyan tovább olvastam rájöttem, hogy a balatoni nyaralás alatt a szállodában ettünk ilyet.
Rám törtek az emlékek...a nap cirógató sugara bőrömön, a víz illata a hullámok csobbanása és újra érezni akartam...Remélem nektek is kellemes lesz a “ vele” való találkozás.

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
csipet só
2 csapott ek. kristálycukor
2 dl tej
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
8 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
A locsolgatáshoz:
2 dl tejszín
2 ek cukor

A tésztát elkészítjük a hozzávalókból, majd duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk kb. 30x40 cm téglalappá, majd megkenjük a vajas cukorral. Feltekerjük mint a bejglit és kb. 1cm-es darabokra vágjuk.
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tekercseket.
170 fokos sütőbe tesszük.
15 perc után meglocsoljuk a tejszín felével. Visszatesszük a sütőbe és megint sütjük 15 percet. Majd a maradék tejszínt  is rálocsoljuk.
További 15 perc alatt készre sütjük. Vanília sodóval tálaljuk.

Bazsalikom? Gyökereztess, otthon könnyedén!

Fűszernövényként ismeretes főként, de jó tudni róla hogy gyógynövényként és dísznövényként is megállja a helyét.
Sok C vitamin van benne, nagyon karakteres ízű növény.
Forrázatát köhögésre, gyomorrontásra, étvágytalanságra is alkalmazzák..
Nincs vele sok gond, csupán a lecsípett szárat langyos vízbe tesszük (amit 2 naponta frissre cserélünk) és várunk 6-7 napot.. szépen gyökeret ereszt, majd el is ültethetjük kis cserépbe.
Ébred a természet, jön a tavasz..nevelgess Te is otthon fűszernövényeket! :-)

Lasagne bolognese

A pizza után ez a legkedveltebb és Olaszországban a legtöbbször készített tészta.
Szaftos,selymes, húsos és a friss fűszernövények ízétől máris egy igazi olasz konyhában érezheted magad...
Noha most a tésztát nem én gyúrtam, attól még szuper étel kerekedett belőle.

Hozzávalók:
A raguhoz:
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál víz
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 tk só
feketebors (őrölt)
200 g sertéshús (darált)
200 g marhahús (darált)
1 tk kakukkfű (friss, vagy szárított)
1 tk oregánó (friss, vagy szárított)
1 hámozott paradicsomkonzerv

A besamelhez:
60g liszt
60g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
szerecsendió


Az összeállításhoz

25 dkg száraz lasagne tészta
25 dkg reszelt sajt (parmezán)
2 ek olivaolaj

A ragut készítjük el először. A zöldségeket apróra reszeljük (vagy daráljuk), olivaolajon megpároljuk.
Beletesszük a húsokat, fűszereket, felöntjük a hámozott paradicsomszósszal és megfőzzük lassú tűzön kb. 1 óra alatt.
Ezalatt a besamelt is elkészítjük. A vajat megolvaszjtuk és hozzáadjuk a lisztet. Nem pirítjuk meg, csak elkeverjük, majd fokozatosan csorgatjuk a tejet hozzá, és csomómentesre keverjük. Forrásig hagyjuk a tűzhelyen. Sózzuk, és szerecsendióval ízesítjük.

Összeállítás:
A sütőtálat olivaolajjal megkenjük, majd 4-5 ek bolognai szószt teszünk rá. Erre jön az első tésztaréteg, majd besamel, bolognai ragu és sok sajt. Így rétegezünk. A legfelső rétegre csak besamel kerül (az összes maradék) és jó sok sajt.
180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. 15-20 percet pihentetjük és már tálalhatjuk is!

Káposztás, sajtos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tojás
1/5 dl tej
1 kiskanál cukor
1 kiskanál só
2/5 dkg élesztő
25 dkg margarin
2dl tejföl
25 dkg dinsztelt káposzta
reszelt sajt

A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.
A káposzta kivételével az összes hozzávalót tálba tesszük, és bedagasztjuk, majd megkelesztjük. Amikor a tészta
duplájára kel, akkor kinyújtjuk, megkenjük a dinsztelt káposztával. Összehajtogatjuk, újra kinyújtjuk. A tetejére késsel. bemetszéseket csinálunk.
Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és újra kelni hagyjuk. 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A sajtos pogácsánál természetesen kihagyjuk a káposztát, és a kiszaggatott pogácsák tetejét megszórjuk sajttal.