Ma egy olasz kenyérfélét készítettem...
Nagyon kevés alapanyaggal készül, és nincs is vele túl sok gond. Én amolyan nyáridéző ízeket csempésztem bele, az olivában eltett aszalt paradicsomom (ugye milyen jó üvegbe zárni a nyár ízeit?)és az olivabogyó volt ebben segítségemre.
Sajnos illatokat nem tudok a posztba becsatolni, de higgyétek el, isteni!
Hozzávalók: 2 db cibattához (20-25 cm - es)
35 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 púpos tk. Só
1 kk cukor
10-12 szem olivabogyó
4-5 szem aszalt paradicsom
2 ek olivaolaj
1 ág oregánó (vagy fél teáskanál ha szárított van otthon)
A vízbe beletesszük a cukrot, és az élesztőt. Várunk míg “felolvad” benne.
Az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összekeverjük, majd beleöntjük az élesztős vizet is. Ragacsos tésztát kapunk (olyan nokedliszerűt).
Kb. 40 percig kelesztjük, majd (nagyon) lisztezett felületre borítjuk. Árforgatjuk a lisztben, és kétfelé szedjük. Hosszúkásra formáljuk, olyan papucs szerűre, és határozott mozdulattal tekerünk rajta kettőt-hármat! Sütőpapírral bélelt tepsin megsütjük, kb. 20 perc alatt 210(!!!!) fokon!