Egy nagyon régi szakácskönyvben találtam ezt a finom kalács receptet.
Aztán ahogyan tovább olvastam rájöttem, hogy a balatoni nyaralás alatt a szállodában ettünk ilyet.
Rám törtek az emlékek...a nap cirógató sugara bőrömön, a víz illata a hullámok csobbanása és újra érezni akartam...Remélem nektek is kellemes lesz a “ vele” való találkozás.
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
csipet só
2 csapott ek. kristálycukor
2 dl tej
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
8 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
A locsolgatáshoz:
2 dl tejszín
2 ek cukor
A tésztát elkészítjük a hozzávalókból, majd duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk kb. 30x40 cm téglalappá, majd megkenjük a vajas cukorral. Feltekerjük mint a bejglit és kb. 1cm-es darabokra vágjuk.
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tekercseket.
170 fokos sütőbe tesszük.
15 perc után meglocsoljuk a tejszín felével. Visszatesszük a sütőbe és megint sütjük 15 percet. Majd a maradék tejszínt is rálocsoljuk.
További 15 perc alatt készre sütjük. Vanília sodóval tálaljuk.