"Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulni vágyakozni az után, ami a miénk. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől még semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg: nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni - beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk."
(Pilinszky János)
Hozzávalók:
35 dkg liszt
10 dkg zsír
3 db tojás
10 dkg méz
10 dkg cukor
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk citromhéj
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Ezután a zsírt is hozzáadagoljuk.Végül belecsorgatjuk a mézet, és egynemű tésztát gyúrunk.
Kinyújtjuk körülbelül fél centiméter vastagra, és tetszőleges formákkal kiszúrjuk a mézeskalácsokat.
A formákat tepsire helyezzük, és 180 fokon 15 percig sütjük.