Ebben a csúnya borongós, hideg időben igazán léleksimogató egy frissen illatozó kakaós kalács.
Egy forró teával vagy kakaóval isteni reggeli vagy vacsora..
Hozzávalók (1 püspökkenyér formához):
50 dkg liszt
12 dkg cukor
1 tojás
1 kis doboz tejföl
5 dkg vaj
0,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 vanilia cukor
1 csipet só
A tészta egyik feléhez:
2 ek kakaópor
Tetejére:
1 tojás
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, és az összes alapanyagot (a kakaópor kivételével) egynemű, rugalmas tésztává dagasztjuk.
Elfelezzük a tésztát, az egyik fehéren marad, a másikba belegyúrjuk a kakaóport.
Külön- külön kelesztjük őket.
Amikor megkelt egyesével kinyújtjuk és egymásra tesszük őket úgy, hogy a kakaós legyen felül. Hossza pedig a püspökkenyér formánkkal legyen megegyezzen. Majd feltekerjük, végeit benyomkodjuk és pihentetjük 10 percig.
Tojással lekenjük és 170 fokon 40-50 percig sütjük.