Túró Rudi csiga

2019. november 10. - Falatka Műhely
Hozzávalók a tésztához (kb. 24 db hoz):
50 dkg finomliszt
1 dl langyos tej
6 evőkanál kristálycukor
3 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
1 nagy csipet só
1 csomag vanília cukor
280 g natúr joghurt
4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A töltelékhez:
50 dkg félzsíros tehéntúró
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál krémes tejföl
5 dkg ét- vagy tejcsokoládé
A tejben az élesztőt felfuttatjuk 1 ek. cukorral.
A lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot,kakaóport, sót, tojásokat, és a natúr joghurtot összekeverjük.
Ha az élesztő felfutott akkor az egészet dagasztjuk és kelesztjük.
A túrót tejföllel krémesre keverjük, majd beletesszük a cukrokat. A csokit apróra vágjuk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra és megkenjük a túrós töltelékkel, majd megszórjuk csokival.
Csíkokra vágjuk és feltekerjük.
180 fokon megsütjük.

Tepertős pogácsa

Egy igazi magyar paraszti ételt hoztam ma nektek, ami napjainkra “hagyományos minőségi termékké” nőtte ki magát.
Titka a hajtogatásban rejlik, amihez pici türelem kell, de cserébe mennyei falatokkal kápráztatod el a családod.
Íme a recept:

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tk. só
  • 3-4 ek. bor
  • 12 dkg margarin
  • 2 dl. tejföl
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 40 dkg darált tepertő+bors
  • Tetejére 1 db tojás
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a tepertő és a bors kivételével tésztát dagasztunk belőle. Bő fél órát kelesztjük, és kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk.
Ekkor meghintjük a tepertő felével, két oldalát visszahajtjuk középre . Ezt is meghintjük tepertővel, erre szórunk pici borsot is és behajtjuk a két szélénél a tésztát ugyancsak középre, majd az is félbe.
Igy pihentetjük még fél órát.
Újra 2 cm-es re nyújtjuk és bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. Tojással lekenjük.
170 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.

Epres túrótorta

Ó nem...nyugi! Nem sütünk...csak összedobáljuk gyorsan ezt a fincsi tortácskát, tényleg gyorsan! 15 perc és kész. Csak a hűtést nem tudjuk felgyorsítani, annak kell 2 óra. Én este megcsináltam, hogy ma ebéd után legyen egy kis nasi (bár el kellett hessegetnem a családot a hűtőtől, mert azt mondták hogy ők kikanalazzák inkább, minthogy várjanak).

Hozzávalók:
30 dkg babapiskóta
0,5 dl tej
50 dkg túró
0,5 l habtejszín
1 zselatin (express)
20 dkg cukor
30 dkg eper (felvágva)
1 cs vaníliacukor
fél citrom reszelt héja

A babapiskótát egy pillanatra tejbe megmártjuk és kirakjuk a 26 cm-es tortaforma alját vele.
A túrót a cukorral, vaníliával, citromhéjjal összekeverjük és a felvert tejszínt is hozzáadjuk. Ebbe a masszába keverjük a zselatint.
A felét rákenjük a piskótánkra, majd ráhalmozzuk az epret és annak tetejére pedig a maradék babapiskótát rátördeljük (ezt már nem áztatjuk tejbe).
A túrós massza másik felével betakarjuk, elsimítjuk rajta és hűtőbe tesszük.

Vaniliás kekszek húsvétra

Gyorsan elkészíthető finomság. “Gyerek-kezek “ imádják csinálni, és egy kávé vagy tea mellé is nagyon jó ropogtatni való.
Kellemes Ünnepeket kívánok!

Hozzávalók:
35 dkg liszt
2 tojás
2 vanília cukor
pici reszelt citromhéj
csipet só
13 dkg vaj
15 dkg porcukor


A hozzávalókat egy gombóccá összegyúrjuk, majd kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk és tetszőleges alakúra szaggatjuk (körülbelül 50 db lesz belőle ha a kiszúróformáid 3-4 centisek).
170 fokon sütjük 8-10 percig.

Sütés nélküli oroszkrém torta

Azért, hogy a Húsvét ne az őrületről szóljon, egy egyszerű, finom és nagyon mutatós tortát hoztam nektek.

Hozzávalók:
A torta alaphoz:
35-40 dkg babapiskóta
1 dl tej
2 ek. rum aroma

A tortakrémhez:
2 cs. főzős vanília puding, 6 dl. tejben megfőzve, 6 ek. cukorral.
10 dkg margarin
4 dl tejszín habbá verve
1 habfixáló
10 dkg mazsola 1 dl rum aromás vízbe áztatva (kb. 2 ek. rum aroma kell a vízhez)

Tetejére
tejszínhab
olvasztott csoki
meggy

Először a mazsolát beáztatjuk a rum-aromás vízbe, hogy megpuhuljon. Azután a pudingot megfőzzük és picit félretesszük hűlni. Addig a tejszínt kemény habbá verjük és belekeverjük a habfixálót.
A langyos pudinghoz hozzáadjuk a margarint, majd a tejszínhabot és a rum-aromát is. A mazsolát leszűrjük és a vaníliás-tejszínes krémhez adjuk.
Összeállítjuk a tortánkat.
1 db 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába beleteszünk sütőpapírt, majd a tejet a rum aromával összekeverjük és egy pillanatra (egyesével) megmártjuk a babapiskótákat, amit a tepsibe teszünk. A fele krémet ráhalmozzuk és jöhet a következő babapiskóta réteg (ugyanúgy tejbe mártva).
Végül a maradék krémet a piskóta tetejére tesszük. Fóliával lefedjük és mehet a hűtőbe 4-5 órára, de jobb ha egy egész éjszakára.
Másnap leszedjük róla a formát és tejszínhabbal, csokival , gyümölccsel díszítjük.

Elefánt könnycsepp

Elefánt könnycsepp...Ti milyen néven ismeritek ezt a sütit??


Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 ek porcukor
2 ek liszt (igen, csak ennyi)
4 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek olaj
(nem, nem kell bele sütőpor)

A tojásokat egészben a cukorral habosra keverjük majd belecsorgatjuk az olajat és apránként a lisztet és a kakaóport is.
Egy 38x28 cm -es tepsibe sütőpapírt teszünk, és belesimítjuk a tésztát, majd megsütjük.
Ha elkészült akkor óvatosan kettéhajtjuk úgy, hogy egy nyújtófát a közepébe teszünk (ott lesz a banán helye).
Elkészítjük a krémet.
Krém:
1 margarin
20 dkg cukor
6 dl tej
1 vanilia pudingpor (főzős)
3 ek liszt
3 ek darált dió

A cukrot és a margarint elkeverjük és félretesszük.
A tejben megfőzzük a pudingot és belekeverjük a lisztet is. Amikor ez meghűlt belekeverjük a diót is és a cukros margarint is. Ezzel a krém kész is.
Összeállítjuk a sütit.
A piskótát széthajtjuk és rásimítjuk a krém felét. A közepére (oda ahol a nyújtófa volt) beletesszük a banánokat (2 nagyobb) majd visszahajtjuk a piskótát. A maradék krémet rákenjük és pár órára hideg helyre tesszük.

Citrusos- fokhagymás pisztráng

Szeretitek a halat? Ebből a néhány hozzávalóból remek ebédet készíthettek!


Hozzávalók:
(személyenként)

1 pisztráng
3-4 gerezd fokhagyma
5 szelet citrom
1 ág rozmaring

bors
olivaolaj

A halat megmossuk, besózzuk, borsozzuk és beirdaljuk 5-6 helyen. Ezekbe a kis résekbe beleteszünk fokhagymaszeleteket.
A hal hasába rakjuk a rozmaringot, 2 szelet citromot és a maradék fokhagymát.A hal tetejére 3 szelet citrom kerül.
Egy sütőpapírt olivaolajjal meglocsolunk és belecsomagoljuk a halat. 180 fokon 1 óra alatt megsütjük.

Ferdinánd tekercs

Egy nagyon régi szakácskönyvben találtam ezt a finom kalács receptet.
Aztán ahogyan tovább olvastam rájöttem, hogy a balatoni nyaralás alatt a szállodában ettünk ilyet.
Rám törtek az emlékek...a nap cirógató sugara bőrömön, a víz illata a hullámok csobbanása és újra érezni akartam...Remélem nektek is kellemes lesz a “ vele” való találkozás.

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
csipet só
2 csapott ek. kristálycukor
2 dl tej
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
8 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
A locsolgatáshoz:
2 dl tejszín
2 ek cukor

A tésztát elkészítjük a hozzávalókból, majd duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk kb. 30x40 cm téglalappá, majd megkenjük a vajas cukorral. Feltekerjük mint a bejglit és kb. 1cm-es darabokra vágjuk.
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tekercseket.
170 fokos sütőbe tesszük.
15 perc után meglocsoljuk a tejszín felével. Visszatesszük a sütőbe és megint sütjük 15 percet. Majd a maradék tejszínt  is rálocsoljuk.
További 15 perc alatt készre sütjük. Vanília sodóval tálaljuk.

Bazsalikom? Gyökereztess, otthon könnyedén!

Fűszernövényként ismeretes főként, de jó tudni róla hogy gyógynövényként és dísznövényként is megállja a helyét.
Sok C vitamin van benne, nagyon karakteres ízű növény.
Forrázatát köhögésre, gyomorrontásra, étvágytalanságra is alkalmazzák..
Nincs vele sok gond, csupán a lecsípett szárat langyos vízbe tesszük (amit 2 naponta frissre cserélünk) és várunk 6-7 napot.. szépen gyökeret ereszt, majd el is ültethetjük kis cserépbe.
Ébred a természet, jön a tavasz..nevelgess Te is otthon fűszernövényeket! :-)

Lasagne bolognese

A pizza után ez a legkedveltebb és Olaszországban a legtöbbször készített tészta.
Szaftos,selymes, húsos és a friss fűszernövények ízétől máris egy igazi olasz konyhában érezheted magad...
Noha most a tésztát nem én gyúrtam, attól még szuper étel kerekedett belőle.

Hozzávalók:
A raguhoz:
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál víz
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 tk só
feketebors (őrölt)
200 g sertéshús (darált)
200 g marhahús (darált)
1 tk kakukkfű (friss, vagy szárított)
1 tk oregánó (friss, vagy szárított)
1 hámozott paradicsomkonzerv

A besamelhez:
60g liszt
60g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
szerecsendió


Az összeállításhoz

25 dkg száraz lasagne tészta
25 dkg reszelt sajt (parmezán)
2 ek olivaolaj

A ragut készítjük el először. A zöldségeket apróra reszeljük (vagy daráljuk), olivaolajon megpároljuk.
Beletesszük a húsokat, fűszereket, felöntjük a hámozott paradicsomszósszal és megfőzzük lassú tűzön kb. 1 óra alatt.
Ezalatt a besamelt is elkészítjük. A vajat megolvaszjtuk és hozzáadjuk a lisztet. Nem pirítjuk meg, csak elkeverjük, majd fokozatosan csorgatjuk a tejet hozzá, és csomómentesre keverjük. Forrásig hagyjuk a tűzhelyen. Sózzuk, és szerecsendióval ízesítjük.

Összeállítás:
A sütőtálat olivaolajjal megkenjük, majd 4-5 ek bolognai szószt teszünk rá. Erre jön az első tésztaréteg, majd besamel, bolognai ragu és sok sajt. Így rétegezünk. A legfelső rétegre csak besamel kerül (az összes maradék) és jó sok sajt.
180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük. 15-20 percet pihentetjük és már tálalhatjuk is!