Bejgli

2019. december 10. - Falatka Műhely

Egy igazi karácsonyi desszertet hoztam Nektek, a bejglit. Nincs karácsony enélkül a süti nélkül.
Úgy tartják , hogy a diós bejglit a rontás ellen kell enni, a mák pedig a bőséget hoz a házhoz.
“Ő“ az igazi mumus a háziasszonyok körében, mert sokszor kireped a tészta sütés közben, így van aki hozzá sem kezd az elkészítéshez.
Ez egy tuti recept... nem reped ki, csak tartsátok be a leírást!

Hozzávalók 6 rúd bejglihez
  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 12.5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kk sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kk só
  • 1 dl hideg habtejszín
  • 2 dl hideg víz + 2 ek langyos víz
  • + 1 tojás a lekenéshez (először a sárgájával, aztán a fehérjével kenjük le)
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez:
  • 70 dkg mák vagy dió
  • 50 dkg kristálycukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 0.5 L víz
  • 10 dkg mazsola,
  • őrölt fahéj,
  • 1 citrom reszelt héja
  • Pici reszelt narancs héj
Először a langyos vízben elkeverjük az élesztőt és picit felfuttatjuk. Közben a többi hozzávalót összekeverjük. Végül belekeverjük az élesztőt is.
A tésztát és a tölteléket 6 egyenlő részre osztjuk.
A tésztákat egyesével kb. fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel (1/6 részével). Széleit kb. 1-2 cm -re behajtjuk, majd feltekerjük.
Tepsibe tesszük és lekenjük tojás sárgájával. Kb. 2 órára hideg helyre tesszük, majd a tojás fehérjével is lekenjük.
Ismét pihentetjük 2 órát, majd megszurkáljuk a tetejüket és mehetnek a sütőbe 170 fokra. Kb 45 perc alatt sülnek szép márványosra.

Azonnal süthető, azonnal puha mézeskalács

"Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulni vágyakozni az után, ami a miénk. Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől még semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg: nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni - beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk."
(Pilinszky János)

Hozzávalók:
35 dkg liszt
10 dkg zsír
3 db tojás
10 dkg méz
10 dkg cukor
1 kk szódabikarbóna
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 kk citromhéj

Elkészítés:
A lisztet, cukrot, szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Ezután a zsírt is hozzáadagoljuk.Végül belecsorgatjuk a mézet, és egynemű tésztát gyúrunk.
Kinyújtjuk körülbelül fél centiméter vastagra, és tetszőleges formákkal kiszúrjuk a mézeskalácsokat.
A formákat tepsire helyezzük, és 180 fokon 15 percig sütjük.

 

Túró Rudi csiga

Hozzávalók a tésztához (kb. 24 db hoz):
50 dkg finomliszt
1 dl langyos tej
6 evőkanál kristálycukor
3 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
1 nagy csipet só
1 csomag vanília cukor
280 g natúr joghurt
4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
A töltelékhez:
50 dkg félzsíros tehéntúró
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál krémes tejföl
5 dkg ét- vagy tejcsokoládé
A tejben az élesztőt felfuttatjuk 1 ek. cukorral.
A lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot,kakaóport, sót, tojásokat, és a natúr joghurtot összekeverjük.
Ha az élesztő felfutott akkor az egészet dagasztjuk és kelesztjük.
A túrót tejföllel krémesre keverjük, majd beletesszük a cukrokat. A csokit apróra vágjuk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra és megkenjük a túrós töltelékkel, majd megszórjuk csokival.
Csíkokra vágjuk és feltekerjük.
180 fokon megsütjük.

Tepertős pogácsa

Egy igazi magyar paraszti ételt hoztam ma nektek, ami napjainkra “hagyományos minőségi termékké” nőtte ki magát.
Titka a hajtogatásban rejlik, amihez pici türelem kell, de cserébe mennyei falatokkal kápráztatod el a családod.
Íme a recept:

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tk. só
  • 3-4 ek. bor
  • 12 dkg margarin
  • 2 dl. tejföl
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 40 dkg darált tepertő+bors
  • Tetejére 1 db tojás
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a tepertő és a bors kivételével tésztát dagasztunk belőle. Bő fél órát kelesztjük, és kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk.
Ekkor meghintjük a tepertő felével, két oldalát visszahajtjuk középre . Ezt is meghintjük tepertővel, erre szórunk pici borsot is és behajtjuk a két szélénél a tésztát ugyancsak középre, majd az is félbe.
Igy pihentetjük még fél órát.
Újra 2 cm-es re nyújtjuk és bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. Tojással lekenjük.
170 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.

Epres túrótorta

Ó nem...nyugi! Nem sütünk...csak összedobáljuk gyorsan ezt a fincsi tortácskát, tényleg gyorsan! 15 perc és kész. Csak a hűtést nem tudjuk felgyorsítani, annak kell 2 óra. Én este megcsináltam, hogy ma ebéd után legyen egy kis nasi (bár el kellett hessegetnem a családot a hűtőtől, mert azt mondták hogy ők kikanalazzák inkább, minthogy várjanak).

Hozzávalók:
30 dkg babapiskóta
0,5 dl tej
50 dkg túró
0,5 l habtejszín
1 zselatin (express)
20 dkg cukor
30 dkg eper (felvágva)
1 cs vaníliacukor
fél citrom reszelt héja

A babapiskótát egy pillanatra tejbe megmártjuk és kirakjuk a 26 cm-es tortaforma alját vele.
A túrót a cukorral, vaníliával, citromhéjjal összekeverjük és a felvert tejszínt is hozzáadjuk. Ebbe a masszába keverjük a zselatint.
A felét rákenjük a piskótánkra, majd ráhalmozzuk az epret és annak tetejére pedig a maradék babapiskótát rátördeljük (ezt már nem áztatjuk tejbe).
A túrós massza másik felével betakarjuk, elsimítjuk rajta és hűtőbe tesszük.

Vaniliás kekszek húsvétra

Gyorsan elkészíthető finomság. “Gyerek-kezek “ imádják csinálni, és egy kávé vagy tea mellé is nagyon jó ropogtatni való.
Kellemes Ünnepeket kívánok!

Hozzávalók:
35 dkg liszt
2 tojás
2 vanília cukor
pici reszelt citromhéj
csipet só
13 dkg vaj
15 dkg porcukor


A hozzávalókat egy gombóccá összegyúrjuk, majd kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk és tetszőleges alakúra szaggatjuk (körülbelül 50 db lesz belőle ha a kiszúróformáid 3-4 centisek).
170 fokon sütjük 8-10 percig.

Sütés nélküli oroszkrém torta

Azért, hogy a Húsvét ne az őrületről szóljon, egy egyszerű, finom és nagyon mutatós tortát hoztam nektek.

Hozzávalók:
A torta alaphoz:
35-40 dkg babapiskóta
1 dl tej
2 ek. rum aroma

A tortakrémhez:
2 cs. főzős vanília puding, 6 dl. tejben megfőzve, 6 ek. cukorral.
10 dkg margarin
4 dl tejszín habbá verve
1 habfixáló
10 dkg mazsola 1 dl rum aromás vízbe áztatva (kb. 2 ek. rum aroma kell a vízhez)

Tetejére
tejszínhab
olvasztott csoki
meggy

Először a mazsolát beáztatjuk a rum-aromás vízbe, hogy megpuhuljon. Azután a pudingot megfőzzük és picit félretesszük hűlni. Addig a tejszínt kemény habbá verjük és belekeverjük a habfixálót.
A langyos pudinghoz hozzáadjuk a margarint, majd a tejszínhabot és a rum-aromát is. A mazsolát leszűrjük és a vaníliás-tejszínes krémhez adjuk.
Összeállítjuk a tortánkat.
1 db 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába beleteszünk sütőpapírt, majd a tejet a rum aromával összekeverjük és egy pillanatra (egyesével) megmártjuk a babapiskótákat, amit a tepsibe teszünk. A fele krémet ráhalmozzuk és jöhet a következő babapiskóta réteg (ugyanúgy tejbe mártva).
Végül a maradék krémet a piskóta tetejére tesszük. Fóliával lefedjük és mehet a hűtőbe 4-5 órára, de jobb ha egy egész éjszakára.
Másnap leszedjük róla a formát és tejszínhabbal, csokival , gyümölccsel díszítjük.

Elefánt könnycsepp

Elefánt könnycsepp...Ti milyen néven ismeritek ezt a sütit??


Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 ek porcukor
2 ek liszt (igen, csak ennyi)
4 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek olaj
(nem, nem kell bele sütőpor)

A tojásokat egészben a cukorral habosra keverjük majd belecsorgatjuk az olajat és apránként a lisztet és a kakaóport is.
Egy 38x28 cm -es tepsibe sütőpapírt teszünk, és belesimítjuk a tésztát, majd megsütjük.
Ha elkészült akkor óvatosan kettéhajtjuk úgy, hogy egy nyújtófát a közepébe teszünk (ott lesz a banán helye).
Elkészítjük a krémet.
Krém:
1 margarin
20 dkg cukor
6 dl tej
1 vanilia pudingpor (főzős)
3 ek liszt
3 ek darált dió

A cukrot és a margarint elkeverjük és félretesszük.
A tejben megfőzzük a pudingot és belekeverjük a lisztet is. Amikor ez meghűlt belekeverjük a diót is és a cukros margarint is. Ezzel a krém kész is.
Összeállítjuk a sütit.
A piskótát széthajtjuk és rásimítjuk a krém felét. A közepére (oda ahol a nyújtófa volt) beletesszük a banánokat (2 nagyobb) majd visszahajtjuk a piskótát. A maradék krémet rákenjük és pár órára hideg helyre tesszük.

Citrusos- fokhagymás pisztráng

Szeretitek a halat? Ebből a néhány hozzávalóból remek ebédet készíthettek!


Hozzávalók:
(személyenként)

1 pisztráng
3-4 gerezd fokhagyma
5 szelet citrom
1 ág rozmaring

bors
olivaolaj

A halat megmossuk, besózzuk, borsozzuk és beirdaljuk 5-6 helyen. Ezekbe a kis résekbe beleteszünk fokhagymaszeleteket.
A hal hasába rakjuk a rozmaringot, 2 szelet citromot és a maradék fokhagymát.A hal tetejére 3 szelet citrom kerül.
Egy sütőpapírt olivaolajjal meglocsolunk és belecsomagoljuk a halat. 180 fokon 1 óra alatt megsütjük.

Ferdinánd tekercs

Egy nagyon régi szakácskönyvben találtam ezt a finom kalács receptet.
Aztán ahogyan tovább olvastam rájöttem, hogy a balatoni nyaralás alatt a szállodában ettünk ilyet.
Rám törtek az emlékek...a nap cirógató sugara bőrömön, a víz illata a hullámok csobbanása és újra érezni akartam...Remélem nektek is kellemes lesz a “ vele” való találkozás.

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
csipet só
2 csapott ek. kristálycukor
2 dl tej
2 dkg élesztő
A töltelékhez:
8 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
A locsolgatáshoz:
2 dl tejszín
2 ek cukor

A tésztát elkészítjük a hozzávalókból, majd duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk kb. 30x40 cm téglalappá, majd megkenjük a vajas cukorral. Feltekerjük mint a bejglit és kb. 1cm-es darabokra vágjuk.
Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beletesszük a tekercseket.
170 fokos sütőbe tesszük.
15 perc után meglocsoljuk a tejszín felével. Visszatesszük a sütőbe és megint sütjük 15 percet. Majd a maradék tejszínt  is rálocsoljuk.
További 15 perc alatt készre sütjük. Vanília sodóval tálaljuk.